Top 100 SEO Questions and Answers for SEO Interview

If you have any planning for an SEO job and looking for the most complete and perfect list of SEO interview questions and answers online now, then, you are at the right platform because we provide a list of interview questions and answers for you and all of these topics are taken directly from interview templates at my SEO company, So, let’s start to read all the question and answers for the preparation of your SEO interview.

Q1.  What is SEO?

Ans.  SEO is Search engine optimization. It is a collection of rules for optimizing your website so that it can gain higher rankings in search engines’ organic results.

It is an excellent way to improve the quality of a website by making it user-friendly, faster, and simpler to navigate.

SEO can be held as a comprehensive framework since the whole process has various rules, several platforms, and a set of controls.

Q2.  How one can explain SEO to a beginner?

Ans.  SEO is a kind of digital marketing where you can optimize a website so that Google decides that website provides the highest value to users and positions the page at the top of the search engine results.

It’s accomplished through technical and basic changes to the website, by writing content so Google knows what the page is regarding and also by the type and number of websites that connect to it.

Q3. Why is SEO so important?

Ans.  SEO is necessary because it keeps the search outcomes fair. It decreases the capability to handle these results as much as possible so that the websites looking for each search are there because they deserve to be there. Hard work and a website that attracts visitors correlate with great search engine rankings, so if your website engages with these standards, you’ll have a greater chance of showing up in the results.

Q4. What are search engines?

Ans. Search engines are software designed to search for information on the World Wide Web.

Google, yahoo, bing, ask, WOW, info, etc.

Q5. Why are search engines so important?

Ans. Search engines allow searchers to find important information and websites without any special expertise. One can easily and quickly find this information on the search engine.

 Q6. What is the name of another search engine than Google?

Ans.  Bing, Yahoo, Ask.com, AOL.com, Baidu. Also including Amazon and YouTube, Pinterest is a type of search engine.

Q7. Name of the founders of Google?

Ans. founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

Q8.  What does Google stand for?

Ans. There is no clear summary for Google. One approach is, it’s a misspelling of Googol which means a really large number. Otherwise, there are lots of ideas floating around but nothing verified.

Q9. What does www stand for?

Ans. “WWW” is the World Wide Web and is discovered at the start of a URL.

Q10. Explain the World Wide Web?

Ans. It is several web pages, all housed on a network of computers.

Q11. What is the domain?

Ans. Each website has an IP address and that is the location of the website. Rather than having to remember different series of numbers for every website you want to visit, we allot a name to each domain which is simpler to remember.

Q12. What is the top-level domain?

Ans. The top-level domain is one of the last sections of the domain name. That is “.com”. They are commonly either generic, such as “.com” and “.net”.

Q13.  What is a domain extension?

Ans. A domain extension is simply another name for Top Level Domain, which was included above.

Q14. How do I identify when I’m applying the right number of keywords on a page?

Ans. There is no “correct” number when it comes to keywords on a page. You seem at the words that opponent’s use and their density and get the position that if Google has assigned them, they must be in the best ballpark for keyword density.

Q15. What gets ranked in Google?

Ans. Sometimes a trick topic, Most people would think and say it’s websites but it’s different web pages that get ranked, but, that told, the domain as a whole plays a role in concluding which page gets ranked.

Q16.  What is web hosting?

Ans. Web hosting is a way to space on a server to collect a website. The server requires to be connected to the internet, which normally is over a data center.

Q17.  What is web crawling?

Ans. Crawling is the method where a Google bot regularly crawls the World Wide Web. It is also known as spider or spider bot and its normally to list or renew pages.

Q18. What is a SERP?

Ans. Search Engine Results Pages are the pages represented by search engines in answer to a query by users. It can be utilized when describing results.

Q19.  What is an organic search result?

Ans. These are the unpaid search results represented by Google in answer to a query by a searcher. Known as the SERPs, You’ll discover them just below the paid results at the top of the page.

 Q20. What is a paid search engine result?

Ans. Paid search is where advertisers spend to have their ads represented on the search results. Typically it’s an auctioned based system called PPC where advertisers can request to have their ad displayed first. They are usually placed at the top and bottom of the page.

Q21. What is a keyword?

Ans. Keywords are like words or phrases that searchers might use in searches compared to your website’s content. Also known as search queries

Google will look at the picture, metadata, and blog on your page and try to determine what the page is about by knowing specific keywords used frequently on the page in the topic.

Q22.  Why are keywords important?

Ans. Keywords are the bond between what people are searching for and your website. Without the top ones, your website won’t target the best searchers.

Picking the right keywords and utilizing them, commonly with synonyms, in the proper places on your page will guarantee Google knows who will most profit from finding you. And most prominently, searchers are most likely to get.

Q23.  How would you describe On-page SEO?

Ans. On-page optimization means the variations you can perform on the website to optimize the website and gain enhancements in rankings. Variations can include Meta descriptions, blog optimization, structuring, and raising page-load speed.

Q24.  How would you describe Off-page SEO?

Ans. Off-page SEO is the term we use to explain activities we do away from a website to increase rankings.

Google determines the assurance, relevancy, and authority of a website by how it combines with other websites and how people discover and join with the website. By building backlinks from niche appropriate, trusted websites you can increase your website’s positioning.

Q25. How to generate traffic to your website?

Ans. There are many methods to get traffic for your websites from Search Engines, Social Media sites,

Affiliate Websites paid traffic, etc

Q26.  Explain the terms Organic and Inorganic SEO in brief

Ans. In terms of getting traffic, SEO is split into another two types i.e. Organic and Non-organic SEO. If the traffic comes from real top keywords with the implementation of white hat techniques for longer-term is termed as Organic SEO while Inorganic SEO is the process of obtaining traffic by all other means such as PPC, paid campaigns, affiliate marketing, etc.

Q27. What are White Hat and Black Hat SEO Techniques?

Ans. Based on subsequent rules, SEO is split into two main kinds White Hat and Black Hat.

If you are utilizing all the usual methods as given by the Search engines then the methods are White Hat while if you are managing techniques to rank higher on Search engines than it is termed as Blackhat sequentially.

Q28.  What are Google penalties?

Ans. If you utilize black hat techniques to get traffic for your websites or Google sees changes with phishing or malware like events it will penalize website leaving your website traffic to preventing the website from the index entirely. Although a user can write their question to Google via Search console for help sequentially

Q29.  How Does Website rank on Google?

Ans. Websites are ranked based on keywords, website authority, Quality of content, on-page optimization, Inbound and outbound backlinks, internal linking, etc. webSites with content with regular content renewed have shown a lot of progress for ranking higher in Search Engine results.

Q30.  What is Google AdWords? Will it affect organic Searches from Google?

Ans. Google Adwords is the advanced way of creating traffic to websites based on the search and show campaigns build on the target arrival page and keyword individually. It doesn’t change the organic Search from Google and you can configure the Analytics with both of them to examine theirs individually.

Q31. What are Bookmarking and link promotion sites? Name a few of them!

Ans. Bookmarking sites are common purpose SEO promotional websites where one can easily promote their links of websites with keywords individually for organic SEO. Folkd, Plurk, Scoopit, etc

Q32.  What are backlinks and how they are connected with SEO?

Ans. Backlinks are the outbound links for your website pages which are created for SEO targets only. These must be done on websites that have better PA and DA then your websites to have a major impact on your website SEO.

Q33.  What is the importance of Quality Content in terms of SEO?

Ans. The similar topic content written based on similar keywords throughout Google takes priority the quality content to rank higher websites in their Search Engine results page (SERP).

Q34.  What are Google SEO Algorithms and their updates name!

Ans. With the latest developments in technology and techniques, Google updates its Searching algorithm usually. Although there are some official details with significant changes in traffic signs the expert to predict the changes respectively. Some of the main Google Algorithms are narrowed down in their serial order.

Q35. What are Google Webmaster (Search Console) Tools? What is their use in SEO?

Ans. Search Console is the primary Webmaster tool for website indexing, track URLs, review for mistakes, and optimize websites for more reliable clarity on the Search engine.

Search Console formerly ‘Webmaster‘is used as the primary tool for website accomplishment tracing on Search engines sequentially.

Q36. How to submit new websites/pages to Google?

Ans. Once the website is ended with on-page modifications then you need to submit and check your website ownership in Search console. Add your sitemap and it will quickly start indexing stats on your Search console account.

For joining new pages on the Google Search engine you must present at the subsequent Google Submit URL (https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url) and add URL then check the human confirmation followed by submitting. Googlebot will soon hit your page for indexing the page shortly.

Q37.  How to remove old pages from Google Index?

Ans.  Yes by presenting your old pages at serving Google Remove URL (https://www.google.com/webmasters/tools/removals), from which pages can be extracted from Google index.

Q38. Can we prevent websites to crawl in Google until they are finished?

Ans. Yes, we must check websites to crawl continuously they are finished. The following techniques can be applied for stopping Google from indexing your website.

Robots.txt: Just combine the following code and Google will not index your website.

User-agent: * Disallow: /

Q39.  How to updates Website information to Google?

Ans. Blogs which are continually renewed their webmaster must submit these new pages to Search engines and refresh sitemap to let Google know regarding their updates on the website data

Q40.  What are Backlinks? Explain their importance!

Ans.  These are the central off-page movement result that forms the prime fundamentals as a ranking part for getting higher results in Search engine ranking. Constant long-term strong backlinks will provide you better results all around.

Q41. What are inbound and outbound links?

Ans. Inbound Links are all the links that are coming to your website while outbound links originate from your website to another website. High-quality inbound links (backlinks) are one of the foremost ranking parts for better Search engine ranking.

Q42.  How to remove bad links from Google?

Ans. With Google, you can disclaim bad links from your websites considerably that is putting a negative impression on your website. Get more accurate Google Disavow information and direction here.

Q43. How you will differentiate between Nofollow vs do-follow links?

Ans.  Dofollow links are the real links for your website from another website that are the best parts in ranking higher while No-follow Links are the ones that are not calculated in Search engine ranking parts.

Q44.  What are various Webmaster Tools offered by Search Engines (Google) for Websites?

Ans. The following are tools given by Search engines for monitoring and tracking their appearance on search results.

  1. Measuring Tools as Structure Data raise, Email Markup checker, and Structured Data Testing tool
  2. Google Business Listings, Page-speed Insights
  3. Move Websites to New region with ease of clicks and documentation
  4. Ad Activity Report (For Desktop and Mobile)

Q45. Who must use the Search Console?

Ans. SEO Executives, Company website owners, website Administrators, Website Developers

Q46. How to fix the indexing errors?

Ans. Depending on the type and issue you need to move the right knowledge to the web developer for creating the changes.

Q47.  Can Search Console properties be shared with other users?

Ans.  Once you have become a documented master of the respective property than you can select multiple user way with Full user and limited user features.

Q48. How to filter spam in Google Analytics?

Ans. usually, on each website, you will examine spams are there that can change your analytics data which must then be cleaned. When correctly filtered these spam are extracted together from the overall website data.

Q49. Is there a plan for integrating E-commerce tracking and review with Google Analytics?

Ans. Yes, Google gives complete solutions for E-commerce websites in the duration of tracking and review in Analytics.

Q50. Is Google Analytics free of charge?

Ans. Yes, Google Analytics is free of charge until 5 million forms per month and after that, you can opt for the premium version for companies that are a completely new product with extra pieces costing.

Q51. Differentiate between SEO and SMO.

Ans.  SEO is the way that is used to rank a website or web page above on search engines like Google, Yahoo, and Bing extra. Whereas in Social Media Optimization, many social media platform is used or optimized to get traffic on the website

Q52. What are the major areas to include the Keyword?

Ans. H1 Tag, Body Text, Image Title, and Alt Attribute

Q53. What is Robot.txt?

Ans: It is a document file. The search engine gets the guidance through the robot.txt to crawl about indexing and caching of special web pages, domains, etc.

Q54.  Is Google+ helpful in SEO?

Ans: Yes, it’s is essential for SEO. Google+ content gets indexed quickly the person who gets the email from you can see your google account this could help in improving the traffic and end but not the smallest the areas over Google+ are required for great SEO.

Q55. Do you know about cloaking?

Ans: If we go by the definition by the meaning of Google clocking is known as “a website that returns fixed webpages to search engines crawling the site.” This means the users getting the information is separate from the data which Google bots are getting from the equal web page.

Q56.  Tell about 301 redirections.

Ans: 301 are applied to the HTTP status. Redirects are also known as URL forwarding as the name recommend, it is a permanent redirect that moves 90 to 99% of link juice to the other web page.

Q57.  What is YOST SEO?

Ans: Yost SEO is very general SEO plugins that give an excellent solution for SEO and assists in making SEO easy. With the help of YOST SEO, we can join the Meta title, Meta Information, and Meta keywords in every post and page of the website.

Q58.  What is Sitemap? Name its types.

Ans: It is completely a list of pages on the website. Only the Spider and the user have the authority to move through the sitemaps. It is utilized to provide a safe way to the search engine crawler to go through each web page.

Q59. What is Google Sandbox?

Ans: It is an ideal position which is considered as the storing place for Google. Google here stores new websites. New websites do not seem on the search engine. Once Google confirms the legitimacy only then these websites are proposed to the Google Index.

Q60. What is 408 Error?

It is an HTTP standing code that implies that the data that you have inquired

Q61.  If your competitors give you spam backlinks, how do you reject that?

Ans: By denying these links, and by moving the full backlink audits then removing the damaging or spammy links is the safest way to avoid any penalty.

Q62.  How will you recover the site hit by Panda update?

Ans: It can be obtained by:

  • Writing class content
  • By eliminating additional pages/posts from Google search
  • By eliminating low-quality content

Q63. What is Pogo-Sticking in SEO?

Ans. Pogo sticking happens when users do a search on the SERP page and get many proper results then he/she arrived on a page which does not accomplish their demand which they want and users immediately click back key or close the browser. This type of work or behavior is called pogo-sticking.

Q64. What is LSI in SEO?

Ans. LSI stands for Latent Semantic Indexing which involves similar words. Assume If you are utilizing in your content keywords called “Image” and user search for an image then image and picture compared to the same words so decide to use related words in your content if you writing content on your blog for decent ranking.

Q65. Explain top SEO NEWS blogs which you have read daily?

Ans. There are several top SEO NEWS blogs a some of them which I’ve seen daily–> Search Engine Land, Search Engine Watch, Search Engine Journal, Moz blog, Search Engine News, Marketing Land, etc.

Q66. If you have two pages like A and B, B is rank better than A, Then what procedure you apply for A to rank better?

Ans. First of all, you have to Check pages A and B both, then drain keywords of page B. Then try to put Schema markup on page A, add some videos, add more content with optimized keywords, add internal linking to that sheet with keywords then submit for Indexing.

Q67. What is RankBrain?

Ans. RankBrain is a device learning or artificial intelligence that helps Google search engine to prepare to improve search results when users search the SERP page of any search engines.

Q68. What is SILO in SEO?

Ans. SILO is a method to structure of website according to Hirecy Like HomePage > Categories > Sub-categories > and many more. Users or readers can quickly know the composition of your website and operate from one place to another place. Siloing is one of the largest practice for how a website should be structured and search engine sitemap also get know your website.

Q69. What is google dance?

Ans. If the Google or SERP renewed their algorithm then some conclusions on the SERP ranking move UP and down. This causes the effects of the ranking.

Q70. What is the trailing slash URL?

Ans. This is a URL that shows a list way, without tracking slash URL it appears like a file. If you don’t set URL with hunting slash. It doesn’t change your ranking. But try to set a trailing slash ( / ) after your website URLs.

Q71. What is Google Penalty?

Ans.  When a bad impact is made on a website’s ranking due to all the updates to Google’s search algorithms and/or standard report. It is called Google Penalty.

Q72.  What is Google Sitelinks?

Ans.  The sub-listings that will present in sometimes below the first listing above the first page of Google search results is recognized as Google Sitelinks.

Q73.  What is Google Knowledge Graph?

Ans.  The way of finding semantic-search data from a wide category of experts by Google to enhance its search engine’s results is known as the Google Knowledge Graph.

Q74. What is Google My Business?

Ans.   Google My Business is a tool. One can easily use this free of cost tool and easy-to-use for businesses, designers, brands, and standards for managing a decent online appearance over Google, including Search and Maps.

Q75. Popular SEO Blogs to follow

Ans.  Some of the common SEO blogs that you can go through for further knowledge are:-

  • Search Engine Land
  • Search Engine Guard
  • Search Engine Journal
  • Content Marketing Institute
  • Moz
  • KISSmetrics
  • HubSpot etc

Q76.  What is AMP?

Ans.  The term AMP is Accelerated Mobile Pages which is an open-source coding model for journalists and with the help of this can store their websites suddenly on mobile.

Q77. What is cloaking?

Ans. Cloaking is a system that is used to perform the quality content on a Web page above a search engine in a different way.

The main aim of cloaking is to increase a website’s search engine rank about specific keywords.

Q78. What is keyword density?

Ans.  The rate of times a keyword or phrase shows on a web page is identified as Keyword density. It is used for deciding whether a web page is relevant to a specified keyword or keyword phrase.

Q79. What is keyword frequency?

Ans. The total amount of times a keyword or phrase seems on a single Web page is known as Keyword frequency

Q80. What is Google Fetch?

Ans. Google Fetch is a Google device that enables you to test how Google provides an URL on your site. In case you desire to use Google Fetch to view whether Googlebot can locate a page on your website, how it performs the page, and whether any page sources are blocked to Googlebot

Q81.  How do you separate words in the URL?

Ans.  If you want to depart words from the URLS then you should utilize hyphens.

Q82. What is Google Dance?

Ans.  The term Google Dance is suggested for explaining fluctuating returns while Google rebuilds its rankings, and as a result of this rebuilding, the rankings list of Websites on Google’s SERP may vary frequently.

Q83. What is ccTLD?

Ans.  It’s an outline for country code top-level fields.

Q84. What is Black Hat SEO?

Ans.  The use of aggressive SEO tactics, methods, and tactics that do not follow search engines guidelines and target only on the search engines

Q85.  Name a few Black Hat SEO techniques

Ans.  Some of the few black hat SEO procedures are:

  • Link Operating
  • Dark text
  • Gateway pages
  • Cloaking
  • Keyword Filling

Q86.  What is the bounce rate?

Ans. The number of visitors that a website gets only for them to leave the website after observing only one page is known as the Bounce rate. It expresses the rate of visitors who really visited on the website and then move or “bounce” preferably than proceeding to see the other pages within the same side.

Q87. What is Search Engine Submission?

Ans. Search engine submission is one of the processes. In this, the device Web Masters is applied in which the website is directly submitted to the search engine so that its online identification and clarity get improved. In other words, you can say that it’s notifying the search engines about the appearance of any website, which is then listed by the search engines and showed on the SERP page.

Q88.  What is Directory Submission?

Ans.  In SEO Directory submission is the listing of any website location or site onward with the necessary details associated with various web records under a particular category

Q89.  What is Article submission?

Ans. In general Article, submission is regarded as a part of Off-page SEO optimization. It involves the performance of things on different online article lists like EzineArticles, ArticleTrader, GoArticles, etc. Which receives proper anchor text for link building, and it is normally performed for the development of any website.

Q90.  What is Press Release submission?

Ans.  The Press Release Submission involves the exercise of writing a press statement along with and presenting them to useful and successful PR sites for creating backlinks to any particular website. It rests in the database which means that you can use it anytime you need it in the future. This effects in improving the online clarity of your websites.

Q91.  What are Classified ads?

Ans. The classified ad is a sort of advertising which is simply like newspaper advertising, online and other publications which are given free of charge across the internet. It is more affordable related to the larger sample of advertisements used by companies, although display advertisement is more popular.

Q92.  What is Forum Posting?

Ans. The act of writing, joining, and interacting on a forum thread only by just leaving a reply to the thread is known as forum Posting.

Q93.  What is a Business directory?

Ans. A business directory is a website or it’s a variety of listing the data which lists all trade under some kind. Businesses can be recognized by business, position, activity, or size.

Q94.  What is Google Panda?

Ans.  It was first published in February 2011 as a change to Google’s search outcomes ranking algorithm. The main purpose is to reduce the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, and deliver higher-quality websites near the top of the search results.

Q95. What is Google Penguin?

Ans. The Penguin Update was started by Google in April 2012 to have completely recognized and manage websites that were supposed spammy.

The Penguin proposes at websites that involve keyword padding along with the use of black-hat SEO.

Q96.  What is a Mobile addon?

Ans. The Mobile addon is Google’s algorithm that was renewed on April 21, 2015, and even name provided by webmasters and web-developers. In this, the primary effect of the update is to give preference to the websites that perform well on smartphones and other mobile devices

Q97. What is HTTPS/SSL Update?

Ans.  The term HTTPS stands for Hypertext Transfer Protocol which is a safe protocol for reliable communication on the World Wide Web.

Q98. What is Google Pigeon Update?

Ans. Another code name of Google’s local search algorithm is Google Pigeon it was renewed and published on July 24, 2014. The main purpose of this local listing in a search is to improve the ranking search which even changes the search results displayed in Google Maps along with the normal Google search outcomes.

Q99. Explain Google hummingbird?

Ans. The name appears from being “accurate and fast” and is produced to better concentrate on the meaning behind the words

Q100.  What is the character length of Meta tags in SEO?

Ans. Your title tag should be less than 69 characters and Description tag should be less than 159 characters

Leave a Reply

Your email address will not be published.